Fotósoknak is jó lehetőség lehet a cégalapítás

Sokan vannak, akik szuper jól fotóznak, de csak hobbi szinten űzik a fényképezést. Pedig egy kis idő és energia ráfordításával pénzt is kereshetnének vele. Én magam is számos ilyen embert ismerek. Egyszerűen nincs merszük meglépni a cégalapítás lépését.

Pedig a topcegalapitas.eu mindenben a leendő cégtulajdonosok rendelkezésére áll. Legyen szó akár cégalapításáról, cégek módosításáról, adás-vételéről vagy éppen székhelyszolgáltatásról. A székhelyszolgáltatással kapcsolatban annyit érdemes megjegyezni, hogy ha olyan helyre kerül bejegyzésre egy cég székhelye, ahol nem kell iparűzési adót fizetni, akkor megspórolható ez az összeg, ami bizony nem kevés. A topcegalapitas.eu ebben is tud segíteni.

Ezek a cégalapítás lépései

Roppant egyszerűen és könnyedén létrehozható egy cég a topcegalapitas.eu közreműködésével. Első körben meg kell határozni a társaság formáját, ami Bt., Kft., ritkább esetben Zrt. szokott lenni. A Bt., vagyis a betéti társaság, mint cégforma rengeteg előnnyel jár. Például azzal, hogy a létrehozásához már csupán 2 tag is elég, egy beltag és egy kültag. Induló tőkére nincsen szükség és a KATA szerinti adózás is választható a Bt. tagjai számára. Ez roppant kedvező, havi 50.000 Ft-os adó megfizetésével le lehet tudni a NAV felé keletkező adókötelezettségeket. Hátránya, hogy a beltag korlátlanul felel a cég tartozásaiért a saját, teljes vagyonával.

Ezzel szemben a Kft. egy korlátolt felelősségű társaság, tehát a tagjai saját vagyonukkal nem felelnek a társaság tartozásaiért. Az alapításához egy legalább 3.000.000 Ft-os tőke befizetése szükséges, ez azonban maximum két évvel elhalasztható. A gyakorlatban igen kevesen fizetik be rögtön a 3.000.000 Ft-ot már a cég alapítása során. A Kft. alapításához tulajdonképpen nem is kellenek tagok, hiszen csupán 1 fő is megalapíthatja. Ami még mellette szól, az az, hogy az üzleti szféra sokkal jobban támogatja az ilyen társulásokat és elfogadóbb is velük szemben. Nem véletlenül ez az egyik legnépszerűbb társulási forma. Hátránya, hogy egy Kft. számára nem választható a KATA szerinti adózás, így a megfizetendő adóterhek sokkal magasabbak egy Kft. esetén.

Miután sikerült kiválasztani a megfelelő formát, néhány feltételnek azért még meg kell felelni. Például annak, hogy a tagok és a vezető tisztségviselők ne álljanak közügyektől eltiltás hatálya alatt vagy ne legyenek összeférhetetlenek. Hogy tisztázzuk a kérdést, nézzük meg, mit is jelent pontosabban az összeférhetetlenség. Ez igazából azt jelenti, hogy bizonyos tisztségek viselői – bírók, magas beosztású közigazgatási tisztviselők, kormánytagok, országgyűlési képviselők – nem lehetnek cégek tagjai vagy tisztségviselői. Közügyektől eltiltás hatálya alatt akkor állhat valaki, ha jogerős szabadságvesztését tölti valamely büntetés-végrehajtási intézményben és ezzel együtt a közügyektől is eltiltották. Vagy például akkor, ha a cégét kényszertörléssel törölték a cégnyilvántartásból, mert például nem volt fellelhető a bejegyzett székhelyén vagy az adótartozása meghaladta az 5 millió forintot.

topcegalapitas.eu

Ezen kívül fontos, hogy az okmányok rendben legyenek, tehát a tagok iratai, az alapító okirat és egyéb dokumentumok, a székhely pedig jogszerű legyen és rendeltetésszerűen legyen használva. Ezeket mind-mind igazolni kell a szükséges dokumentumokkal.

A cégalapítás egyáltalán nem nagy kaland, pláne, ha a topcegalapitas.eu segítségét vesszük igénybe. Fotós ismerőseimnek javasolni fogom, hogy fogjanak össze és alapítsanak céget. Sokkal jobban járnának úgy, mint most, hogy csak hobbiból, sokszor ingyen fotóznak másoknak.