Bárki bármit mond, a természetfotóknál nincs lenyűgözőbb

Azt hiszem, nincsenek gyönyörűbb képek, mint a természetfotók. Bármit is alkot az ember, bármilyen mesterséges dolgot is hoz létre, a természetnél nincs csodálatosabb. Nem véletlenül érezzük a szabadban úgy magunkat – amikor körülölel a csend, lágyan simogat a langyos szellő, ránk süt a Nap és magunkba szívhatjuk a növények illatát – hogy szinte egy másik világban vagyunk. Teljesen feltöltve érhetünk haza egy kirándulás után.

Bármennyire is tisztában vagyunk vele (tisztában vagyunk vele?), mennyire egyedülálló és fantasztikus a természet, nem óvjuk eléggé. Kihasználjuk, pusztítjuk ahelyett, hogy szolgálnánk. Azonban minden egyes pillanatban van lehetőségünk arra, hogy ezen változtassunk. Például napelem rendszer kiépítésével.

Régóta szemeztem a dologgal és most, hogy újra lehet kamatmentes hitelt igényelni napelem rendszer telepítésére, azt mondtam: “Rendben, most jött el a pillanat!” 500.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig igényelhető hitelösszeg, 0%-os kamatozással. Legfeljebb 20 éves futamidőre igényelhető a kedvezményes hitel. További feltétele, hogy 10% önerő megléte szükséges. Amennyiben valaki rendelkezik lakástakarék pénztárral és még nem tudja, mire használja fel, a jó hír az az, hogy a napelem rendszer telepítésébe is be lehet forgatni.

A https://napelempalyazatok.hu/ oldalon kitöltöttem az ajánlatkérésre vonatkozó űrlapot. Ehhez a nevemet, a telepítésre szolgáló ingatlan elhelyezkedését (megye), az e-mail címemet és a telefonszámomat kellett megadni. Rögvest fel is hívtak a napelem rendszer telepítő cég munkatársai és leegyeztettük a helyszíni felmérés időpontját.

Egy szép, napsütéses napon aztán kijöttek és szemügyre vették a házat. Megnézték, hogy milyen a tájolása, mekkora a tető dőlésszöge, árnyékolt-e az ingatlan, képes-e a tető a napelemek súlyának megtartására. Ezek figyelembe vételével meghatározták a telepíteni szükséges napelem rendszer típusát, mennyiségét és egyéb jellemzőit. Maga a telepítés csak egy napot vesz majd igénybe, azonban a hozzá kapcsolódó adminisztráció és hivatali ügyintézés akár egy hónapig is eltarthat. Utána azonban teljes értékű napelem használókká válhatunk végre.

Érdemes még néhány szót ejteni az inverterről is. Az inverter azért felel, hogy a napelemek által termelt egyenes áramot váltakozó árammá alakítsa. Hiszen a háztartási gépeink, a lámpák és az egyéb elektromos berendezések is váltakozó árammal működnek. A megfelelő invertert mindig a napelemek méretéhez kapcsolódóan választják ki. Amennyiben van esély egy esetleges későbbi bővítésre, akkor érdemes rögtön nagyobb teljesítményű invertert beszerezni.

A napelemek lehetnek szigetüzeműek és a hálózatra visszatáplálók is. A szigetüzemű azért viseli ezt a nevet, mert az áramszolgáltatótól teljesen elválasztva, önállóan adja az áramot. A megtermelt, de nem felhasznált áramot egy akkumulátorban tárolja, amit aztán később lehet használni, amikor nem süt a nap (pl. este vagy borús időben). Ezzel szemben a hálózatra visszatápláló napelem rendszer össze van kötve az áramszolgáltatóval, így amennyiben valamiért nem termel a napelem áramot, lehet használni a hagyományos, közműves áramot is. A szigetüzemű rendszer hátránya értelemszerűen az, hogy probléma esetén egyszerűen egyáltalán nem lesz áram a házban.

A napelem rendszer telepítése egy olyan lehetőség, mellyel úgy gondolom, nemcsak azoknak kellene élnie, akik környezettudatos életre törekednek, hanem mindenkinek. Hiszen csak egy bolygónk van, vigyáznunk kellene rá, talán még nem késő.

Bárcsak mindenki felismerné ezt, jobban értékelné a természet közelségét és okosan használná az adottságait. Minden esetre én igyekszem nemcsak sokat kirándulni, de számos természetfotót is készíteni, hogy legyen majd mire emlékezni, amikor már nem lesz ilyen gyönyörű a Glóbusz.